Българското председателство на NRFC организира в Германия поредния курс за старши офицери от резерва

В периода 5-9 октомври в Училището на НАТО в гр. Оберамергау, Германия се проведе Курс за старши офицери от резерва - NATO Senior Reserve Officers Course (SROC).

Това е вторият от двата ежегодни курса (оперативен и стратегически), които са отговорност на Българското председателство на Комитета на националните резервни сили на страните-членки на НАТО (NRFC). Стратегическият курс (SROC) цели да подготви резервисти със звание подполковник и по-високо за служба в щабовете от командната структура на НАТО, при участие в учения и операции. Основната задача е да бъдат запознати участниците с опита на страните-членки на НАТО и на NRFC в обучението, подготовката и използването на силите от резерва в операции на НАТО.

В Курса за старши офицери от резерва бяха представени брифинги за дейността на NRFC и националните политики по резерва на страните-членки. Лектори бяха председателят на NRFC комодор Кирил Михайлов, президентът на Междусъюзническата конфедерация на офицерите резервисти (CIOR) подполковник Димитър Попов и офицери от командвания на НАТО.

В програмата на SROC бяха включени лекции и от успоредно провеждащият се Курс за старши офицери от Командната структура на НАТО. Някой от засегнатите теми бяха: Заплахите и предизвикателствата пред Алианса, Процеса за оперативно планиране в НАТО, Роли и задачи на стратегическите командвания на НАТО и Стратегически комуникации.